Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 12 listopada 2019

Czarnina.

Dziś się nie przejmuje bo obiad w miarę szybko ugotuje. Z wczorajszego rosołu przygotuję? Czarninę którą uwielbiamy w domu. Rosół był z gęsi krew będzie z kaczki 😂, może nie wyjdą z tego buraczki 🤔. Jestem ciekawa tego połączenia, resztę podam na końcu opisu, do zobaczenia.
 składniki : Rosół z dnia poprzedniego ( zostało mi 1,5 litra ), 1,5 szklanki krwi z kaczki ( miałam ze swoich kaczek mrożoną ), 1,5 łyżki mąki, 1,5 łyżki cukru, ocet według swego smaku, 1 łyżka natki pietruszki.

 wykonanie : Z lodówki wyjąć rosół. Zagotować go. W międzyczasie rozrobić krew z mąką, zalać rosół i gotować z krwią dobre 20 minut. Pod koniec czasu dodać natkę pietruszki oraz cukier i ocet według swego smaku. Smak wyszedł przecudowny, gęstą sycąca zupka, ale tylko dla tych którzy znają ten smak i uwielbiają czarninę. Podałam ze swoim makaronem który również wczoraj robiłam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu