Flaczki.
Dziś się lekko stresuję bo obiad późno gotuję, ale jest i to mój ulubiony i szybki.
składniki : 1 kg flaków wołowych, 2 łyżki dusznych warzyw ( mam swoje ), 2 łyżki majeranku, 1 przyprawa do flaków biesiadnych, 05 łyżki smalcu lub oleju, 1 czubata łyżka mąki.
wykonanie : Przygotować kupne flaki z Biedronki. Do garnka wlać 1,5 litra wody i dodać suszone warzywa. Flaki dokładnie wypłukać aż nie będzie mętna woda. Dodać je do garnka z wodą i warzywami. Gotować do miękkości flaków. Gdy wyparuje około pół litra wody to flaki są już miękkie, można dodać smalec lub olej. Dodać przyprawę do flaków. Następnie majeranek i jeszcze chwilę po gotować doprawić do smaku. Na patelni zapalić mąkę i ją rozrobić z wywarem od flaków, zalać flaki i zagotować. Flaczki podałam z bułką bo tak lubimy najbardziej.
składniki : 1 kg flaków wołowych, 2 łyżki dusznych warzyw ( mam swoje ), 2 łyżki majeranku, 1 przyprawa do flaków biesiadnych, 05 łyżki smalcu lub oleju, 1 czubata łyżka mąki.
wykonanie : Przygotować kupne flaki z Biedronki. Do garnka wlać 1,5 litra wody i dodać suszone warzywa. Flaki dokładnie wypłukać aż nie będzie mętna woda. Dodać je do garnka z wodą i warzywami. Gotować do miękkości flaków. Gdy wyparuje około pół litra wody to flaki są już miękkie, można dodać smalec lub olej. Dodać przyprawę do flaków. Następnie majeranek i jeszcze chwilę po gotować doprawić do smaku. Na patelni zapalić mąkę i ją rozrobić z wywarem od flaków, zalać flaki i zagotować. Flaczki podałam z bułką bo tak lubimy najbardziej.
Komentarze
Prześlij komentarz