Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 23 listopada 2019

Grochowa zapalana.

Dziś zupka grochowa aby nikogo nie bolała głowa, życzenie rodzinki spełnione i brzuszki będą najedzone.
 składniki : 2 dowolne kości na zupę,
 1 marchew,
 3 korzenie pietruszki,
1,5 łyżki majeranku,
1 mały ząbek czosnku,
70 g boczku wędzonego parzonego,
 6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy,
1 łyżka natki pietruszki,
 1 łyżka liści pora,
250 g grochu połówki,
1 łyżka mąki.

  Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew i korzenie pietruszki gotować do miękkości mięsa na kościach.
  Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu groch. 
 Po chwili dodać natkę pietruszki i liście pora gotować do miękkości ziemniaków i grochu.
 Jak już ziemniaki i groch są miękkie dodać majeranek doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki.
  Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć dodać do zupy.
  Z mąki zrobić zasmażkę, podpalić ją na patelni, zalać wywarem z zupy i wymieszać aby nie było grudek. 
  Zalać zupę zagotować, na koniec dodając drobno pokrojony czosnek.
 Zupka wyszła przepyszna zniknęła w mgnieniu oka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu