Kluski śląskie ze skwarkami.
Strasznie nie lubię marnować jedzenia, wczoraj specjalnie ugotowałam więcej ziemniaków aby dziś zrobić kluski na obiad powiem że wyszły pyszne nawet mąż zadowolony.
składniki :
składniki :
1400 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 1,5 szklanki ( z arcoroc ) mąki ziemniaczanej.
Ugotowane dnia poprzedniego ziemniaki przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Dodać jajka i mąkę. Dokładnie wyrobić za pomocą ręki do połączenia składników. Na gotującą się osoloną wodę wkładać uformowane kluski. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Obiad podałam ze skwarkami z boczku parzonego oraz surówką z kiszonej kapusty.
Ugotowane dnia poprzedniego ziemniaki przecisnąć przez prasę do ziemniaków. Dodać jajka i mąkę. Dokładnie wyrobić za pomocą ręki do połączenia składników. Na gotującą się osoloną wodę wkładać uformowane kluski. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Obiad podałam ze skwarkami z boczku parzonego oraz surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz