Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski śląskie ze skwarkami.

Strasznie nie lubię marnować jedzenia, wczoraj specjalnie ugotowałam więcej ziemniaków aby dziś zrobić kluski na obiad powiem że wyszły pyszne nawet mąż zadowolony.
 składniki : 

1400 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 1,5 szklanki ( z arcoroc ) mąki ziemniaczanej.
 Ugotowane dnia poprzedniego ziemniaki przecisnąć przez prasę do ziemniaków. 
  Dodać jajka i mąkę.
  Dokładnie wyrobić za pomocą ręki do połączenia składników. 
 Na gotującą się osoloną wodę wkładać uformowane kluski. 
 Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Obiad podałam ze skwarkami z boczku parzonego oraz surówką z kiszonej kapusty.

Komentarze

Popularne posty