Kuchnia domowa Agi.

Mleczna z zacierką i dynią.

Hm jakby wam tu opisać? W szpitalach tego nie dają ale my uwielbiamy, jest to smak dzieciństwa mojego męża. Smaczna i pożywna.
 składniki : 1 litr mleka, 400 g mrożonej w kostkę lub świeżej dyni, 2 jajka, 5 czubatych łyżek mąki, szczypta cynamonu.
 wykonanie : Do garnka wlać mleko, zagotować. Przygotować dynię. Gdy mleko się zagotuje dodać dynię ( miałam mrożoną, od mroziłam ), jeśli surowa gotować na mleku do jej miękkości. Do miseczki dodać jajka i mąkę. Połączyć za pomocą widelca, wyjdzie ciasto. Na czubek noża brać małą kluskę. Takie małe kluseczki wrzucać do gotującego się mleka z dynią, po gotować do miękkości zacierek. Zupka jest przepyszna gęsta pożywna i w sam raz na zimne dni polecam. Podałam z cukrem i szczyptą cynamonu, ale można ją jeść również na słono.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...