Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 10 listopada 2019

Uda i przedramię gęsi w sosie.

Co powiecie na obiad ze swojego drobiu, bez chemii, konserwantów pasących się po całym podwórku.
 składniki : 2 uda i 2 przedramienia gęsi, 2 łyżki suszonych warzyw, 4 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżki mąki, 5,5 szklanki wody, 2 łyżki natki pietruszki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 liść laurowy.

 wykonanie : Do garnka wlać 5 szklanek wody dodać umyte mięso oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa, w międzyczasie zebrać nadmiar tłuszczu. Następnie dodać suszone warzywa. Gdy wyparuje około 3 szklanek wody dodać natkę pietruszki i nadal gotować na wolnym ogniu. Śmietanę z mąką rozrobić w pół szklanki wody ( zawsze robię to w słoiku wtedy nie mam żadnych grudek ). Zalać mięso i zagotować do powstania sosu. Obiad podałam z kaszą jęczmienną polaną sosem z mięsa oraz grzybki w occie robione na zimę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu