Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 9 listopada 2019

Wężyk z cynamonem polany rozpuszczoną czekoladą.

A co powiecie na małą rozpustę 😂 może nie jest to rewelacja ale w smaku super. Polecam dla tych którzy nie lubią mocno słodkiego a lubią cynamon.
 składniki : 4 łyżki cukru, 2 łyżki cynamonu, 1 ciasto francuskie 300 g, 2 łyżki masła, 1 tabliczka dowolnej czekolady ( u mnie gorzka ).
 wykonanie : Do miseczki dodać cynamon i cukier. Wymieszać razem. Ciasto francuskie pociąć w z dłuż po 6,5 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem. Następnie posypać wcześniej przygotowanym cukrem z cynamonem. Zwinąć przez długość na pół. Potem zwinąć w wężyk. Do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia na środek położyć do góry dnem miseczkę i ułożyć wężyka. Przez całą objętość blaszki. Czekoladę rozpuścić z pozostałym masłem. Wężyka wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 45 minut. Po upieczeniu udekorować rozpuszczoną czekoladą. Podawać z bitą śmietaną lub kto z czym ma ochotę.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu