Żeberka w pieczarkach.
Dziś na obiad są żeberka,zrobiłam je w sosie własnym z pieczarkami smakują wyśmienicie. Chyba jednak kocham męża bo lekko je przesoliłam ale po za tym są ok.
składniki : 700 g żeberek paski, 1 łyżka suszonych warzyw, 1,5 łyżki przyprawy do żeberek, 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego, 3 łyżki oleju, 1 szklanka wody, 300 g pieczarek.
Żeberka podzielić na porcje. Dodać przyprawę do żeberek, pieprz cytrynowy i olej. Wymieszać wszystko i wstawić na noc do lodówki. Tuż przed przygotowaniem obiadu na patelni ułożyć żeberka. Obsmażyć z obu stron na rumiano. Następnie podlać wodą. I dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy żeberka są już prawie miękkie dodać suszone warzywa i nadal dusić. Po chwili dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażyć już bez przykrycia. Do momentu aż powstanie fajny sos. Żeberka podałam z ziemniakami i sosem pieczarkowym z żeberek oraz surówkę z kiszonej kapusty.
składniki : 700 g żeberek paski, 1 łyżka suszonych warzyw, 1,5 łyżki przyprawy do żeberek, 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego, 3 łyżki oleju, 1 szklanka wody, 300 g pieczarek.
Żeberka podzielić na porcje. Dodać przyprawę do żeberek, pieprz cytrynowy i olej. Wymieszać wszystko i wstawić na noc do lodówki. Tuż przed przygotowaniem obiadu na patelni ułożyć żeberka. Obsmażyć z obu stron na rumiano. Następnie podlać wodą. I dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy żeberka są już prawie miękkie dodać suszone warzywa i nadal dusić. Po chwili dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażyć już bez przykrycia. Do momentu aż powstanie fajny sos. Żeberka podałam z ziemniakami i sosem pieczarkowym z żeberek oraz surówkę z kiszonej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz