Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 24 grudnia 2019

Ciasto pierogowe.

Wigilia już lada moment dlatego podam wam przepis na ciasto do pierogów, mięciutkie i bardzo smaczne ciasto które wychodzi idealne, farsz według uznania u mnie jest z kapustą wigilijną którą mam na blogu ( linka nie mogę dodać bo ktoś zgłosił mnie na Facebooku ). Myślę że za chwycicie się tym przepisem.

 składniki : 3,5 szklanki Mąka Basia tortowa + około 2 garści na wyrobienie,
szczypta soli,
1,5 szklanki gorącej wody,
 1 łyżka oleju.

 wykonanie : Do miski dodać mąkę, szczyptę soli i gorącą wodą szybkim ruchem łyżki od razu wymieszać aby się nie sparzyła mąka. Następnie ręką wyrobić ciasto jest delikatne i mięciutkie. Po chwili dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. Następnie jedną część ciasta wyłożyć na stole lub stolnicy wysypanej mąką. Rozwałkować dowolną grubość. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko położyć dowolny farsz u mnie jak pisałam wcześniej z kapustą wigilijną. Zlepić pieroga, można zrobić ozdobne zawinięcie ( kiedyś na jednej z grup pokazała mi koleżanka ). Ułożyć na stole - stolnicy wysypanej mąką. Do garnka wlać wodę posolić i wkładać pierogi. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Po ugotowaniu położyć każdy osobno na talerzu aby się nie skleiły. Tak przygotowane pierogi można później od smażyć a nawet dodać do barszczu.
 Tu podaję link do kapusty wigilijnej dla zainteresowanych :  https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/12/kapusta-wigilijna.html















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu