Flaki.
Dziś szału nie ma bo tylko flaczki ale że my je uwielbiamy więc je dziś przygotowałam trochę w innej wersji niż dotychczas. Uwielbiam we flakach dużo warzyw i zieleniny.
składniki : 1 kg gotowych flaków,
1 duża marchew,
4 liście laurowe,
6 kulek ziela angielskiego,
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
1 opakowanie przyprawy do flaków,
1 czubata łyżka majeranku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka kopru,
1 kostka bulionu,
2 małe kostki magii,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
wykonanie : Gotowe flaczki gotowane, krojone zakupione w Biedronce ( u nas nie ma flaka gotowego do zakupienia ). Dokładnie wypłukać w kilku wodach aby woda nie była mętna a przezroczysta. Flaki dodać do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz marchew startą na tarce jarzynowej. Gotować i w międzyczasie wsypać włoszczyznę oraz dodać kostki. Gdy flaki są już dość miękkie wsypać przyprawę do flaków. Następnie majeranek i jeszcze gotować na wolnym ogniu. Pod koniec dać natkę pietruszki i zagotować. Po chwili dodać koper drobno pokrojony, mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z wodą, zalać flaki zagotować. Podawać kto z czym lubi my uwielbiamy z bułką.
składniki : 1 kg gotowych flaków,
1 duża marchew,
4 liście laurowe,
6 kulek ziela angielskiego,
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
1 opakowanie przyprawy do flaków,
1 czubata łyżka majeranku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka kopru,
1 kostka bulionu,
2 małe kostki magii,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
wykonanie : Gotowe flaczki gotowane, krojone zakupione w Biedronce ( u nas nie ma flaka gotowego do zakupienia ). Dokładnie wypłukać w kilku wodach aby woda nie była mętna a przezroczysta. Flaki dodać do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz marchew startą na tarce jarzynowej. Gotować i w międzyczasie wsypać włoszczyznę oraz dodać kostki. Gdy flaki są już dość miękkie wsypać przyprawę do flaków. Następnie majeranek i jeszcze gotować na wolnym ogniu. Pod koniec dać natkę pietruszki i zagotować. Po chwili dodać koper drobno pokrojony, mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z wodą, zalać flaki zagotować. Podawać kto z czym lubi my uwielbiamy z bułką.
Komentarze
Prześlij komentarz