Reklama

Wyszukaj przepis

Grzybowa z boczniaków.

Dziś piekę ciasta i niema za zbytnio czasu na obiad ale mimo wszystko zrobiłam przepyszną zupkę na którą podam wam przepis, mam nadzieję że się skusicie, jest naprawdę bardzo dobra, a tym bardziej jak ma się mało grzybów akurat tych a w domu jest co najmniej pięć osób. Naprawdę szczerze polecam.

 składniki : Dowolny kawałek mięsa,
250 g grzybów boczniak,
 6 -8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ), 
1 średnia marchew,
1 średni korzeń pietruszki lub kilka małych, 
1 liść laurowy,
 3 ziarenka ziela angielskiego, 
 1 łyżka natki pietruszki,
 2 łyżki kopru,
165 g śmietany 18 %,
 1 łyżka masła.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody, dowolne mięso, marchew pokrojoną dowolnie oraz korzenie pietruszki, gotować do miękkości mięsa. W międzyczasie przygotować grzyby, pokroić je drobno. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Na patelnię dodać masło, wsypać przygotowane wcześniej grzyby i je podsmażyć. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać usmażone grzyby i gotować na wolnym ogniu do miękkości nóżek grzyba ( najlepiej nóżki pokroić jak najdrobniej ), doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą. Po chwili dodać natkę pietruszki. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy aby nie było grudek, zalać zupę zagotować. Na sam koniec dodać koper i zagotować. Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna.









Komentarze

Popularne posty