Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak.

Witam w ten zimny dzień. Jak już wiecie nie lubię marnować jedzenia. Dziś późno obiad ale jest,ponieważ musiałam trochę spraw załatwić w mieście. Na tą pogodę zupka w sam raz.

 składniki : 1 litr rosołu z dnia poprzedniego,
1 litr przegotowanej wody,
400 g żeberek,
300 g kapusty kiszonej,
 6 - 8 ziemniaków,
 1 łyżka majeranku ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
1 mała łyżeczka cukru.


 wykonanie : Do rosołu z dnia poprzedniego wlać litr przegotowanej wody, dodać żeberka i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości.
 Jak już żeberka są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki i gotować do miękkości ziemniaków.
 Gdy ziemniaki są już miękkie dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobno oraz majeranek, jeśli ktoś lubi kwaśną można dodać soku z kapusty według swego uznania.
  Gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości kapusty.
Zupkę podałam z dużą ilością pieprzu ziołowego, bo właśnie z tym pieprzem najbardziej mi smakuje kapuśniak. Polecam na takie zimne dni w sam raz a i rosół się nie zmarnuje.

Komentarze

Popularne posty