Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 4 grudnia 2019

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi.

Kochani wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. A że już po jutrze są mikołajki to dla moich bliskich przetestowałam inną wersję piernika, część składników wymyślona część z innego ciasta i tak powstał wspaniały aromatyczny piernik. W czasie pieczenia tak pachniało w domu piernikiem że o mały włos nie zjadłam kawałka zaraz po upieczeniu ale się powstrzymałam. Dlatego podam wam przepis całości może ktoś się skusi, można go robić na ostatnią chwilę zapewniam.

 składniki: 100 g masła,
 2 łyżki kakao,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
 3 łyżki miodu ( dałam prawdziwy),
1 szklanka mleka,
 3 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru,
1,5 łyżeczki sody,
1,5 łyżeczki sody,


 wykonanie : W garnku rozpuścić masło, przyprawę do piernika, cukier i miód na gładką masę.
Ostudzić dodać mleko i jajka i połączyć ze sobą za pomocą łyżki. 
  Do miski wsypać suche produkty czyli : mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  
  Następnie wlać masę z garnka i wszystko dokładnie zmiksować. 
  Gotową masę wylać do blaszki 12 * 40 wyłożonej papierem do pieczenia. 
 Wstawić do nagrzanego piekarnika nastawionego na 180 minut i piec 40 minut do suchego patyczka.
  Wyjąć ciasto i ostudzić.
 Przeciąć na dwa blaty.
  Posmarować powidłami.


 Wierzch polać polewą czekoladową i można obsypać wiórkami.

  Polecam całym sercem ciasto wyszło przepyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu