Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 13 grudnia 2019

Przedramię kaczki pieczone.

Kto ma swoje kury, kaczki lub inny drób to wie dokładnie jaki jest smak tego mięsa. Jednak ci swoje to swoje fakt że o wiele dłużej się gotuje czy też piecze ale smak i ta kleistość jest mega. Kupne robi się szybciej lecz nie ma tego smaku nikt mnie nie przekona że jest inaczej.

 składniki : 6 sztuk przedramię kaczki,
 2 łyżki przyprawy chimichurri ( mam od Organic - Fabryka Smaku ),
 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego,
 0,5 łyżeczki soli,
1 szklanka wody,
 3 łyżki oleju.

 wykonanie : Gotowe przedramię kaczki umyć, osuszyć, obsypać przyprawami. Wszystko wymieszać aby przyprawy weszły w mięso. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym przełożyć je z całą zawartością czyli z przyprawami i olejem, wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 2,5 godziny, po godzinie piekarnik ustawić na 230 stopni i piec nadal pod przykryciem, mięso podlać przegotowaną wodą, pół godziny przed końcem odkryć naczynie żaroodporne i podpiec mięso co jakiś czas go przekręcając. Obiad podałam z ziemniakami sosem z mięsa oraz ogórki w musztardzie które robiłam na zimę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu