Rogaliki z masą orzechową.
Kto biednemu zabroni podjeść czegoś wykwintnego 😂. Kończy się stary rok, zachciało nam się słodkiego więc wymyśliłam rogaliki z ciasta francuskiego z masą kajmak orzechową. Powiem wam że wyszły rewelacyjne z trzech ciast zostało raptem 9 rogalików tak domownikom posmakowały że już pytają kiedy upiekę kolejne 😱. Świetnie nadają się na każdą imprezę, szybkie w wykonaniu i znikaniu przez domowników 😂. Roboty przy nich nie wiele a efekt powala na kolana 😜.
składniki : 3 ciasta francuskie po 300 g,
1 puszka 460 g masy kajmak dowolnej ( ja miałam orzechową Bakalland ),
1 jajko.
wykonanie : Gotowe ciasto pokroić na trójkąty dowolnej wielkości. Przygotować masę. Na każdy trójkąt rozsmarować dowolną grubość masy. Zwijać rogalik z masą. Tak przygotowane rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko całe roztrzepać widelcem. Przygotowane rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego za rumienienia. Rogaliki są przepyszne nadają się na każdą imprezę lub jako słodkość do kawy. Polecam serdecznie.
składniki : 3 ciasta francuskie po 300 g,
1 puszka 460 g masy kajmak dowolnej ( ja miałam orzechową Bakalland ),
1 jajko.
wykonanie : Gotowe ciasto pokroić na trójkąty dowolnej wielkości. Przygotować masę. Na każdy trójkąt rozsmarować dowolną grubość masy. Zwijać rogalik z masą. Tak przygotowane rogaliki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko całe roztrzepać widelcem. Przygotowane rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego za rumienienia. Rogaliki są przepyszne nadają się na każdą imprezę lub jako słodkość do kawy. Polecam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz