Rosół z gęsi z ziemniakami.
Dziś rano przywitał nas mróz a że jestem lekko przeziębiona postanowiłam ugotować rosół, mam swoje gęsi, kaczki, kury więc można robić pyszne jedzenie. Tym bardziej że rosół ze swojego drobiu smakuje o niebo bardziej niż z kupnego.
składniki : Porcje rosołowe z gęsi,
1 duża marchew,
kilka korzeni pietruszki ( mam warzywa swoje ),
kawałek pora część biała i kilka zielonych,
3 - 4 kawałki selera korzeń,
1 mała cebula,
4 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
3 małe liście laurowe,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
2 łyżki natki pietruszki.
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i wymoczone mięso gęsi oraz warzywa i opaloną cebulę. Wszystko zagotować a od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu co najmniej 3 godziny wtedy rosół jest klarowny a nie mętny. Gdy mięso jest już miękkie dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować. Na sam koniec przygotowania rosołu dodać natkę pietruszki i lekko zagotować. Rosół podałam z ziemniakami bo tak lubimy najbardziej i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego.
składniki : Porcje rosołowe z gęsi,
1 duża marchew,
kilka korzeni pietruszki ( mam warzywa swoje ),
kawałek pora część biała i kilka zielonych,
3 - 4 kawałki selera korzeń,
1 mała cebula,
4 - 5 ziarenek ziela angielskiego,
3 małe liście laurowe,
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
2 łyżki natki pietruszki.
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte i wymoczone mięso gęsi oraz warzywa i opaloną cebulę. Wszystko zagotować a od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu co najmniej 3 godziny wtedy rosół jest klarowny a nie mętny. Gdy mięso jest już miękkie dodać drobno pokrojony czosnek i doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować. Na sam koniec przygotowania rosołu dodać natkę pietruszki i lekko zagotować. Rosół podałam z ziemniakami bo tak lubimy najbardziej i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego.
Komentarze
Prześlij komentarz