Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka w sosie.

W środku tygodnia zrobiłam żeberka chyba to nie grzech, tym bardziej że mam dość czasami mięsa z kaczki, kury czy też gęsi bo jak wiecie mam swoje. I tak mi się zachciało świńskiego mięsa że nie mogłam się oprzeć, a że te żeberka trójkąty są tanie to można sobie pozwolić.

 składniki : 800 g żeberek trójkąty,
1 łyżka przyprawy do mięsa chimichurri ( mam z wygranej od Organic - Fabryka Smaku ),
 0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego,
 4 łyżki oleju,
2 szklanki wody,
łyżki śmietany,
 2 łyżki mąki,
1 łyżka suszonej włoszczyzny.
 wykonanie : Żeberka pociąć na części i obsypać przyprawami oraz dodać olej. 
 Wszystko wetrzeć w mięso i odstawić na 15 minut aby żeberka przeszły przyprawami. 
  Na suchej patelni ułożyć żeberka mięsem do dołu. Obsmażyć z obu stron na rumiano. 
 Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę i ułożyć żeberka. 
 Dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa, następnie w pół szklanki wody rozrobić mąkę ze śmietaną zalać żeberka i zagotować do powstania sosu, można doprawić ulubioną przyprawą w formie jarzynki.
 Obiad podałam z ziemniakami oraz surówką z kapusty pekińskiej z marchewką i śmietaną. Żeberka wyszły tak pyszne że rozpływały się w ustach.

Komentarze

Popularne posty