Reklama

Wyszukaj przepis

Buraczkowa.

Dziś na obiad buraczkowa smaczna i zdrowa bo ze swoich buraków, szkoda że zdjęcia nie oddają smaku i zapachu zup oraz koloru faktycznego chociaż u mnie jest zbliżony do prawdziwego. Tak jak pisałam my uwielbiamy zupy każdego rodzaju ale zje się również drugie danie.

 składniki : 0,5 kg mięsa z kością,
2 buraki 700 g ( można mniej ),
1 duża śmietana z Piątnicy,
1 łyżka liści pora,
2 łyżki natki pietruszki,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 duża marchew,
2 łyżki kopru,
2,5 łyżki cukru,
4 - 5 łyżek octu,
1,5 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,
6 -8 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy.

 wykonanie : Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody, dodać dowolne mięso z kością, marchew pokrojoną dowolnie oraz obrane i umyte buraki przekrojone na pół lub na cztery części, gotować do miękkości mięsa na kościach oraz do miękkości buraczków.

 Gdy buraczki są już miękkie wyjąć je z wywaru i ostudzić, zaś do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, natkę pietruszki oraz por  i gotować do miękkości ziemniaków.
 Buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier oraz ocet (jeśli dacie mnie buraczków to trzeba również dodać mniej cukru i octu ).
 Dokładnie wymieszane z cukrem i octem buraczki dodać do zupy gdy są już miękkie ziemniaki i lekko zagotować. W międzyczasie śmietanę rozrobić z wywarem od zupy aby nie było grudek.


 Do gotującej się na wolnym ogniu zupy dodać koper następnie rozrobioną śmietanę i zagotować zupę.

 Zupa wyszła bardzo smaczna taka jaką lubię, można ją jeść z chlebem jeśli ktoś lubi u mnie dzieci tak uwielbiają.

Komentarze

Popularne posty