Reklama

Wyszukaj przepis

Fasolowa.

Uwielbiamy zupy każdego rodzaju, nawet bardziej niż drugie dania. Bynajmniej ja z mężem lepiej najemy się zupą niż drugim daniem. Nie wiem jak to napisać ale my mamy jeszcze kuchnię kaflową i dania gotowane na tej kuchni całkiem inaczej smakują to tylko żart ale od razu przypominają mi się lata dzieciństwa u babci i dziadka była właśnie taka kuchnia sień wyłożona cegłami, oj to były czasy nie jak teraz ulepszenia internety. Ale co ja się będę rozpisywać starsze roczniki dokładnie wiedzą o czym mowa. Lat swoich nie będę zdradzać bo nie ma się czym chwalić.

składniki : 0,5 kg dowolnego mięsa z kością ( u mnie kostki żeberkowe ),
1 duża marchew,
2 łyżki liści pora,
1 łyżka natki pietruszki,
2 puszki fasoli białej 400 g netto, 240 g po odlaniu zalewy,
1 czubata łyżka majeranku,
1 łyżka mąki,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
0,5 łyżeczki cukru ( dla lepszego smaku ),
szczypta pieprzu czarnego.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liść laurowy. Po chwili dodać pokrojonego pora i natkę pietruszki, gotować całość do miękkości ziemniaków.

Jak już ziemniaki są miękkie dodać samą fasolę białą z puszki odlewając jej zalewę oraz od razu majeranek i doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą i cukrem, chwilę pogotować a w międzyczasie na suchej patelni przypalić lekko mąkę na brązowo, zalać wywarem z zupy i rozprowadzić przypaloną mąkę tak aby nie było grudek.

Zupka wyszła smaczna i szybka w wykonaniu nie ma w niej wędzonki ale nie chciałam miałam ochotę na taką zupkę jak gotował mi mój dziadek.

Komentarze

Popularne posty