Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak.

Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z kapustą tworzą dobre smaki, do tego boczek oraz przyprawy i obiad w formie zupki ugotowany. Taki kapuśniak jest bardzo zdrowy i zaspokoi nasze głody.

 składniki : 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
1 duża marchew,
100 g boczku wędzonego parzonego,
500 g kapusty kiszonej,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
8 - 10 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
1,5 łyżeczki cukru,
1 łyżka ulubionej przyprawy z solą,
dodatkowo : pieprz ziołowy.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków.
 W miedzy czasie gdy ziemniaki się gotują, pokroić grubiej boczek i go podsmażyć na rumiano. Następnie dodać kapustę pokrojoną drobno i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta jest już dość miękka dodać wcześniej usmażony boczek i jeszcze chwile pogotować.


 Kapuśniak zawsze podaję z dużą ilością pieprzu ziołowego bo wtedy najbardziej nam smakuje polecam serdecznie.

Komentarze

Popularne posty