Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 2 stycznia 2020

Kotlety mielone z kaczej piersi.

Ależ się dziś w kopałam miał być na obiad krupnik, w nocy wyciągnęłam z zamrażarki mięso myślałam że chwyciłam porcje rosołowe a tu niespodzianka ! okazało się że jest to pierś z kaczki 😂. A że z piersi kaczki nie lubię kotletów schabowych to na szybko zrobiłam kotlety mielone podduszone, wyszły smaczne i nawet nie były suche. Rodzinka się najadła a to najważniejsze.

 składniki : 850 g piersi z kaczki wraz ze skórą mam swojskie ),
 3 jajka,
 0,5 łyżki soli, 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
 8 łyżek bułki tartej suchej,
 1 łyżka suszonych warzyw ( mam swoje ),
 1 szklanka wody,
0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,
4 - 5 łyżek oleju.
 wykonanie : Kacze piersi pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą, i wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników. W garnku przygotować wodę z warzywami i przyprawą z solą. Na patelnię wlać olej rozgrzać go i układać uformowane kotlety. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą i warzywami. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do wyparowania połowy wody, aż powstanie sos. Obiad podałam z ziemniakami oraz sałatą lodową ze śmietaną.








2 komentarze:

  1. Takie kotlety są super! Świetny przepis, choć muszę przyznać, że u mnie przy smażeniu olej taki czysty nie jest, zaraz coś zaczyna się przypalać :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy smażyć na wolnym ogniu i nie będzie się przypalał, pozdrawiam

      Usuń

Popularne w tym miesiącu