Kotlety mielone z kaczej piersi.
Ależ się dziś w kopałam miał być na obiad krupnik, w nocy wyciągnęłam z zamrażarki mięso myślałam że chwyciłam porcje rosołowe a tu niespodzianka ! okazało się że jest to pierś z kaczki 😂. A że z piersi kaczki nie lubię kotletów schabowych to na szybko zrobiłam kotlety mielone podduszone, wyszły smaczne i nawet nie były suche. Rodzinka się najadła a to najważniejsze.
składniki : 850 g piersi z kaczki wraz ze skórą mam swojskie ),
3 jajka,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
8 łyżek bułki tartej suchej,
1 łyżka suszonych warzyw ( mam swoje ),
1 szklanka wody,
0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,
4 - 5 łyżek oleju.
wykonanie : Kacze piersi pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą, i wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników. W garnku przygotować wodę z warzywami i przyprawą z solą. Na patelnię wlać olej rozgrzać go i układać uformowane kotlety. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą i warzywami. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do wyparowania połowy wody, aż powstanie sos. Obiad podałam z ziemniakami oraz sałatą lodową ze śmietaną.
składniki : 850 g piersi z kaczki wraz ze skórą mam swojskie ),
3 jajka,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
8 łyżek bułki tartej suchej,
1 łyżka suszonych warzyw ( mam swoje ),
1 szklanka wody,
0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,
4 - 5 łyżek oleju.
wykonanie : Kacze piersi pokroić na mniejsze kawałki. Mięso zmielić maszynką sitkiem o drobnych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól, pieprz oraz bułkę tartą, i wszystko dokładnie wyrobić do połączenia się składników. W garnku przygotować wodę z warzywami i przyprawą z solą. Na patelnię wlać olej rozgrzać go i układać uformowane kotlety. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą i warzywami. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do wyparowania połowy wody, aż powstanie sos. Obiad podałam z ziemniakami oraz sałatą lodową ze śmietaną.
Takie kotlety są super! Świetny przepis, choć muszę przyznać, że u mnie przy smażeniu olej taki czysty nie jest, zaraz coś zaczyna się przypalać :/
OdpowiedzUsuńwystarczy smażyć na wolnym ogniu i nie będzie się przypalał, pozdrawiam
Usuń