Reklama

Wyszukaj przepis

Ogórkowa.

Dziś Święto Trzech Króli a więc coś trzeba zjeść, plany były nieco inne ale rodzinka przegłosowała stwierdzili że mają dość mięsa i koniecznie ma być zupa. Więc jak to ja długo nie myślałam i smacznej zupy na gotowałam. Rodzinka prze szczęśliwa bo zupka była treściwa 😂 dużo ziemniaków bo tak lubimy a i kostki żeberkowe które uwielbiają ogryzać 😂.

 składniki : 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
1 średnia marchew,
 6 średniej wielkości ogórków kiszonych,
3/4 szklanki soku z ogórków,
3/4 kubka 330 g śmietany 18 % ( Piątnica ),
 8 - 10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
2 czubate łyżki kopru,
 1 łyżka liści lubczyk - magii, 
 1 pokrojony liść pora, 
5 ziarenek ziela angielskiego,
 1 liść laurowy, 
 1 łyżka cukru,
2 łyżki masła.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liść pora, liście lubczyk - magii oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie na patelnię dodać masło oraz starte na tarce jarzynowej ogórki i je podsmażyć. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy aby nie było grudek. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać podsmażone ogórki, po chwili koper i gotować na wolnym ogniu, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą oraz cukrem. Jak już jest doprawiona wlać przygotowaną wcześniej śmietanę i zagotować. Jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej ogórkowej można pominąć sok z ogórków.









Komentarze

Popularne posty