Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 28 stycznia 2020

Pieczarkowa ze swojskim makaronem i ziemniakami.

Witam serdecznie dziś podam wam przepis na pyszną zupkę pieczarkową, tak u mnie gotował mój dziadek i mama. Dlatego bardzo lubię zupy z dodatkiem makaronów, kasz czy ryżu. Gotuje bardzo często zupy i za każdym razem wychodzi inna a smak mnie zadziwia.

 składniki : 0,5 kg dowolnego mięsa z kością ( u mnie kości żeberkowe ),
1 średnia marchew,
1 pęczek natki pietruszki,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
200 g swojskiego makaronu,
1 łyżka masła,
szczypta pieprzu czarnego,
400 g pieczarek,
0,5 kubka dużej śmietany,
12 malutkich lub 6 dużych ziemniaków,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.

 wykonanie : Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody dodać mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach i marchwi. W międzyczasie przygotować pieczarki oczyścić je.
 Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszoną włoszczyznę.
 Przygotować makaron ja miałam swój wysuszony zamknięty w pojemniku  https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/12/swojski-makaron-domowy.html  dodać go razem z ziemniakami.


 Po chwili dodać część pęczka natki pietruszki oraz liście magii- lubczyk, ziela angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.
 Na patelnię dodać masło oraz przygotowane wcześniej pieczarki, podsmażyć je do czasu wyparowania wody co chwilę mieszając dodając szczyptę pieprzu czarnego. Podsmażone pieczarki dodać gotującej się zupy i gotować do miękkości grzybów.


 W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu rozrobić śmietanę z wywarem od zupy i szczyptą cukru ( wtedy śmietana nie kwaśnieje ). Zalać zupę śmietaną i zagotować. Pod koniec gotowania dodać resztę pęczka natki pietruszki jeśli ktoś nie lubi można pominąć nać pietruszki.


 Zupa z dodatkiem ziemniaków i makaronu wyszła przepyszna polecam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu