Reklama

Wyszukaj przepis

Pomidorowa.

Tak jak pisałam wczoraj robiłam gęsie uda zasmażane a że rosołu było mi szkoda wyrzucić - wylać więc dziś zrobiłam pyszną pomidorową. Ale nie tak że ryż czy makaron osobno bo moje dzieci tak nie lubią więc ugotowałam wszystko razem. Może są tacy co mnie wyśmieją bo z rosołu z wczoraj ale dobrze wiecie że ja jedzenia nie marnuję bo po prostu żal wyrzucić czegoś co jest dobre.

 składniki : 1 litr rosołu z dnia poprzedniego + dodatkowo 1,5 litra przegotowanej wody,
2 słoiki 300 g pulpy pomidorowej,
1,5 łyżki majeranku,
0,5 kubka dużej śmietany,
2 łyżki liści pora,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka cukru,
1 duża marchew,
1,5 szklanki ryżu.
 wykonanie : Pozostawiony w lodówce rosół wyjąć dodać do niego marchew pokrojoną dowolne oraz dodatkową wodę przegotowaną, gotować na wolnym ogniu do czasu aż marchew będzie miękka.
 Gdy marchew jest już miękka dodać liście pora i natkę pietruszki chwilę pogotować. Następnie dodać ryż i gotować całość do spęcznienia i miękkości ryżu.

 Jak ryż jest już wystarczająco miękki dodać majeranek, pulpę pomidorową tu link pulpy : https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/08/pulpa-pomidorowa-do-soikow.html doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą. W między czasie gdy zupa się gotuje śmietanę rozrobić z wywarem od zupy i cukrem.

 Zupę zalać przygotowaną śmietaną i zagotować.
 Zupka wyszła bardzo smaczna jeśli ktoś tak nie gotował to polecam serdecznie. Nam zawsze tak gotował dziadek oraz moja mama. (Minka na ryżu wyszła mi sama z siebie kiedy wlewałam ).

Komentarze

  1. Anonimowy26/1/20 14:58

    W moim domu też zawsze wykorzystuje się takie wywary, przecież ukryty jest w nich niesamowity aromat. Wiele pysznych zup można dzięki takiemu rosołowi można stworzyć, a pomidorowa na pewno świetnie smakuje.



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak wyszła tak smaczna że nie ma po niej śladu

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty