Ogórkowa na gęsi.
Dziś na obiad ogórkowa może nie za bardzo zdrowa, bo na tłustej gąsce gotowana ale ten smak będę czuła aż do jutra rana. Pierwszy raz gotowałam w wersji ogórków startych na papkę - mus i powiem wam że smak super. Uwielbiamy wszystkie zupy bez wyjątku.
składniki : Porcje z gęsi ( u mnie szyja, kuper, łapki,żołądek, wątroba, serce, skrzydła ),
1 średnia marchew,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
0,5 kubka dużej śmietany,
1 łyżka cukru,
5 średniej wielkości ogórków,
3/4 szklanki soku z ogórków,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),
1 łyżka natki pietruszki.
wykonanie : Do garnka ułożyć porcje gęsi lub dowolne mięso dodać 2 litry wody oraz marchew pokrojoną dowolnie. Od czasu zagotowania się mięsa gotować na wolnym ogniu z przykrytą pokrywką do czasu aż mięso będzie mięciutkie ( u mnie długo się gotowało bo mięso z moich własnych gęsi ).
W między czasie gdy mięso się gotuje zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej ogórki dolewając do nich również sok z ogórków.
Gdy mięso jest już dość miękkie zebrać nadmiar tłuszczu,dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków.
Jak ziemniaki są już miękkie dodać starte ogórki razem z sokiem oraz liście lubczyk - magii i natkę pietruszki, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą, chwilę pogotować.
W chwili gdy zupa się gotuje śmietanę rozrobić z wywarem zupy oraz cukrem aby nie było grudek (jak dodamy cukru śmietana nie skwaśnieje ). Zalać zupę rozrobioną śmietaną i chwilkę zagotować.
Zupa wyszła bardzo smaczna zapewne to zasługa swojskiego mięsa, ja rozumiem że nie każdy może mieć własne, można również ugotować na kupnym mięsku dowolnym wtedy o wiele krócej gotuje się zupka.
składniki : Porcje z gęsi ( u mnie szyja, kuper, łapki,żołądek, wątroba, serce, skrzydła ),
1 średnia marchew,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
0,5 kubka dużej śmietany,
1 łyżka cukru,
5 średniej wielkości ogórków,
3/4 szklanki soku z ogórków,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),
1 łyżka natki pietruszki.
wykonanie : Do garnka ułożyć porcje gęsi lub dowolne mięso dodać 2 litry wody oraz marchew pokrojoną dowolnie. Od czasu zagotowania się mięsa gotować na wolnym ogniu z przykrytą pokrywką do czasu aż mięso będzie mięciutkie ( u mnie długo się gotowało bo mięso z moich własnych gęsi ).
W między czasie gdy mięso się gotuje zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej ogórki dolewając do nich również sok z ogórków.
Gdy mięso jest już dość miękkie zebrać nadmiar tłuszczu,dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków.
Jak ziemniaki są już miękkie dodać starte ogórki razem z sokiem oraz liście lubczyk - magii i natkę pietruszki, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą, chwilę pogotować.
W chwili gdy zupa się gotuje śmietanę rozrobić z wywarem zupy oraz cukrem aby nie było grudek (jak dodamy cukru śmietana nie skwaśnieje ). Zalać zupę rozrobioną śmietaną i chwilkę zagotować.
Zupa wyszła bardzo smaczna zapewne to zasługa swojskiego mięsa, ja rozumiem że nie każdy może mieć własne, można również ugotować na kupnym mięsku dowolnym wtedy o wiele krócej gotuje się zupka.
Komentarze
Prześlij komentarz