Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 6 lutego 2020

Placki ziemniaczane z dodatkiem dyni.

I kolejny mój eksperyment mnie nie zawiódł a wręcz zaskoczył. Są na pewno zwolennicy dyni, więc zapraszam po przepis bardzo miło was zaskoczy. Placki są bardzo chrupiące i smaczne, można je jeść na słodko, słono lub z gulaszem. Miałam już dość zwykłych placków ziemniaczanych a że mam świeżą dynię na zupkę mleczną którą uwielbiamy więc kawałek ucięłam i myślę sobie dodam do placków było warto.

 składniki : 1,5 kg ziemniaków,
300 g świeżej dyni ( już obranej ),
1 średnia cebula,
5 czubatych łyżek mąki pszennej,
3 jajka,
0,5 łyżki soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
olej do smażenia.

 wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć pokroić na mniejsze części i osuszyć na durszlaku ( aby ociekła woda ), przygotować również dynię i cebulę.

 Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków lub za pomocą maszynki ( my wolimy tarte ręcznie ).
 Gdy już wszystko mamy starte dodać jajka, mąkę sól i pieprz, wszystko dokładnie połączyć za pomocą łyżki na gładką masę.

 Na patelnię wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go, kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, (trzeba smażyć na wolnym ogniu ponieważ dynia ma tendencję do przypalania, broń boże nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ).

 Placuszki wyszły bardzo smaczne u mnie jadamy z kwaśną śmietaną i cukrem ale polecam je jeść kto z czym lubi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu