Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 12 marca 2020

Ciasteczka z bananem i jabłkiem.

Jestem u przyjaciółki w Słupsku w odwiedzinach wiem że jest ten głupi wirus boję się jak cholera nie powiem że nie no ale cóż jak wyjeżdżałam nie było aż takiej paniki a teraz to już przesada. Ale żyć trzeba nadal mam tylko nadzieję że będzie wszystko dobrze. Za to że jestem u niej z nudów upiekłam jej ciasteczka z ciasta francuskiego.

 składniki : 1 ciasto francuskie 375 g,
1 jajko.

dodatkowo : 3 małe banany,
1 małe jabłko,
cukier kryształ ( do posypania jabłka ).
 wykonanie : Gotowe ciasto francuskie przekroić w z dłuż na dwie części, oraz w poprzek na dowolne kwadraty lub prostokąty zależy jakie chcecie ciasteczka.
 Przygotować banany i jabłko czyli banany pokroić w kółeczka a jabłko obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.
 Na jeden z prostokącików położyć pokrojone kółeczka banana oraz plasterki jabłka, jabłka obsypać obficie cukrem. Nakryć drugim przeciwnym kawałkiem prostokąta i wszystkie boki zakleić za pomocą widelca.



 Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub papierem od ciasta francuskiego. Posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem.

 Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić go na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Ciasteczka fantastycznie nadają się do kawy jak również dla dzieci i gości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu