Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 21 marca 2020

Kapuśniak z młodej kapusty.

Dziś na obiad zupkę ugotowałam ponieważ małą kapustkę w Biedronce dostałam. Teraz puki nie ma swojej trzeba swój głód zaspokoić kapustką kupną lecz wszystko inne w zupie mam swoje z działki ( mrożone ). Zupka wyszła smaczna, kolorowa do zjedzenia już gotowa. Uwielbiam zupy nawet bardziej niż drugie dania, ponieważ bardziej się najadam jak to powiedzieć ? Po prostu jestem zupo - maniaczką.

 składniki : Dowolny kawałek mięsa z kością ( u mnie kurczak brojler ),
1 średnia marchew,
kawałek pora,
1 mała kapusta 470 g,
1 mały pęczek kopru świeżego,
1 mały pęczek natki pietruszki,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
ulubiona przyprawa z solą.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolne mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie. gotować do miękkości mięsa. Gdy już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por, zupę przyprawić przyprawą z solą.  Gotować do miękkości ziemniaków na wolnym ogniu.
 W czasie gdy zupa się gotuje z kapusty wykroić głąb i ją poszatkować. Jak w zupie ziemniaki są już miękkie dodać poszatkowaną kapustę i chwilę pogotować do miękkości kapusty.

 Gdy już kapusta jest miękka na koniec gotowania wkroić drobno posiekany świeży koper oraz natkę pietruszki i zagotować. Odstawić zupę z ognia.

 Zupa wyszła tak smaczna że już praktycznie jej nie ma została mała miseczka. Jednak co zupa z młodej kapusty to z młodej, ze starszej jest całkiem inny smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu