Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 24 marca 2020

Udo z kurczaka brojler w przyprawach.

Pewnie zaraz powiecie ta kobieta je tylko kury, gęsi i kaczki no cóż do puki mam swoje to korzystam ile się da. Ponieważ swojskie to swojskie wiem co jem. Dziś zrobiłam uda kurczaka brojler jest nas trzech w domu więc wystarczyło mi do przygotowania dania dwie ćwiartki z tego kurczaka, a obiad wyszedł przepyszny mięso rozpływało się w ustach.

 składniki : 2 ćwiartki z kurczaka ( mam swoje około 1,5 kg ),
1 łyżka czerwonej papryki w proszku,
1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
    0,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml ).
wykonanie : Ćwiartki z kurczaka podzielić na części, ponacinać skórę z częścią mięsa. Obsypać przyprawami i dokładnie wetrzeć w mięso aby przeszły przyprawy w każdą część mięsa. Odstawić na 20 minut.

 Gdy już mięso odstało swój czas przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika ustawić na 200 stopni piec 2 godziny pod przykryciem ( ja nakryłam folią aluminiową ). Po dwóch godzinach piekarnik nastawić na 250 stopni i piec jeszcze 30 minut  ( bez przykrycia ) do ładnego zarumienienia skórki. ( Mięso co jakiś czas przekręcać ).

 Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz groszek z marchewką w bułce tartej do popicia zimna maślanka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu