Kuchnia domowa Agi.

Kluski pszenne na wodzie gazowanej.

Dziś jest przedświąteczny post dlatego obiad bardzo skromny ale szczerze najeść się można. Tak więc dziś tylko kluchy kładzione a do nich śledź z cebulką, możecie mnie oceniać ale jakoś tak jak pisałam nie mam weny na gotowanie, lecz chętnie podzielę się przepisem na te właśnie kluchy ponieważ można je jeść nawet z dodatkiem słodkiego nie tylko ze śledziami czy skwarkami.

składniki :
4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 jajka,
1 żółtko,
2,5 szklanki wody gazowanej,
0,5 łyżki soli.
wykonanie : Do miski wsypać mąkę dodać jajka oraz żółtko i sól. Wymieszać przebijając jajka, następnie wlać wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać energicznym ruchem łyżki szybko mieszając do połączenia się całości aby ciasto było jednolite i miało konsystencję gęstej śmietany.

Gdy mamy już zrobione ciasto do garnka wlać wodę posolić ją i poczekać aż się zagotuje. Jak już się zagotuje łyżką nakładać małe porcje ciasta ( w czasie gotowania kluski rosną ). Od czasu wypłynięcia klusek na wierzch gotować na wolnym ogniu 2 minuty.

Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania.
Kluski podałam ze śledziem z cebulką w oleju. Można również podać z gulaszem, skwarkami lub kto ma z czym ochotę. Jeśli chcemy na słodko wtedy tylko posolić ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...