Kuchnia domowa Agi.

Kluski pszenne.

Witam serdecznie dziś przygotowałam tani szybki obiad jakoś nie mam ochoty na nic, nie nie nic mi nie jest po prostu brak weny. No cóż jeść trzeba mimo wszystko dlatego zrobiłam szybki a nawet bardzo szybki obiad aby zaspokoić głód. Dlatego postanowiłam się podzielić tym przepisem z wami.

składniki :
3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki ( szklanka pojemność 210 ml ),
2,5 szklanki zimnej wody,
szczypta soli,
1 jajko.

wykonanie : Do miski wsypać mąkę dodać jajko, szczyptę soli oraz dwie szklanki wody. Wymieszać całość łyżką do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste.
Jak już mamy gęste ciasto wlać jeszcze pół szklanki wody i wsypać 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać szybkim ruchem łyżki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany ( nie może być za rzadkie ) ponieważ kluchy nie będą się trzymały kupy.


Wymieszane ciasto na chwilę odstawić a w międzyczasie wstawić wodę soląc ją. Gdy woda się zagotuje łyżką wkładać małe porcje ciasta ( rosną w czasie gotowania ). Gotować na wolnym ogniu jak już wypłyną na wierzch pogotować jeszcze 2 - 3 minuty.

Ugotowane kluchy wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby odsączyć nadmiar wody w której gotują się kluski.
Tak przygotowane kluski to świetny sposób na szybki obiad. Można je zajadać ze skwarkami z boczku wędzonego jak w naszym przypadku lub kto z czym chce np. do tego jajko sadzone. Można również zajadać na słodko tylko wtedy wodę posolić mniej a najlepiej wcale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...