Kuchnia domowa Agi.

Krupnik.

Jak tam przed weekendem jak się czujecie? u mnie pogoda bardzo zmienna raz słońce a raz śnieg pada i nastrój z tego powodu mi nie odpowiada. Ale o gotowaniu nie zapominam i bardzo chętnie to robię uwielbiam gotować, piec i spędzać czas w kuchni to moje hobby, choć powinnam cieszyć się szyciem bo to mój zawód ale jakoś bardziej wolę gotowanie.

 składniki :
1 kg tak około porcji kurczaka ( mam swojego brojler ),
1 duża marchew,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
kawałek pora,
1 mały pęczek natki pietruszki,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 łyżka około ulubionej przyprawy z solą.

dodatkowo :
2 średnie cebule ( nie koniecznie ).
wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje z kurczaka lub kto jakie chce mięso oraz marchew pokrojona dowolnie, gotować do miękkości mięsa i marchwi. Jak już mięso jest prawie miękkie dodać pokrojonego pora, ziela angielskie, liść laurowy i doprawić ulubioną przyprawą z dodatkiem soli, chwilę jeszcze pogotować aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Gdy już wywar się podgotował dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę jęczmienną, gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy.
Jak już ziemniaki z kaszą są miękkie drobno wkroić natkę pietruszki doprawić przyprawą z solą według swego smaku i zagotować. Można pominąć natkę pietruszki ja nie wyobrażam sobie zupy bez dodania dużej ilości zieleniny, ale nie każdy lubi.

Zupę podałam z wcześniej pokrojoną i nasoloną cebulę, to pamięć z mojego dzieciństwa zawsze tak właśnie jedliśmy krupnik. Brało się do buzi nasolona cebulę i zagryzało się ją właśnie z krupnikiem. Cebulę również można pominąć bo nie każdy lubi takie właśnie połączenie my uwielbiamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto karpatka

Z racji tego że moja córka ma dziś dziewiętnaste urodziny i zapragnęła karpatkę to wczoraj jej upiekłam, ciasto wyszło mi po prostu bajka co...