Reklama

Wyszukaj przepis

Ogórkowa.

Święta już jutro a nam się tak zachciało zupy że nie mogliśmy się oprzeć i dziś ugotowałam. Wiem nie powinno się jeść mięsa my n ie jedliśmy tylko na mięsie ugotowałam zupkę, nie nie tłumaczę się po za tym Pan Bóg nam wybaczy tak myślę, przecież to nie grzech aby zjeść zupę na wywarze z mięsa.

składniki :
Dowolny kawałek mięsa lub żeberek ( u mnie gęś korpus i szyja ),
1 średniej wielkości marchew,
kawałek pora,
6 - 8 średniej wielkości ogórki kiszone,
5 - 7 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
1,5 szklanki soku z ogórków ( nie koniecznie ),
1 mały pęczek koperku świeżego,
ulubiona przyprawa z solą,
3/4 kubka dużej śmietany,
1 łyżka cukru.
wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte dowolne mięso lub żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do całkowitej miękkości mięsa i marchwi, jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą ( ja musiałam zebrać nadmiar tłuszczu ponieważ nasze gęsi są dość tłuste ). Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać ogórki starte na tarce jarzynowej oraz sok z ogórków ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej można pominąć sok ogórkowy ). Pogotować chwilę do zmiękczenia się ogórków. Gdy ogórki są już dość miękkie wlać śmietanę rozrobioną z wywarem od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany, mamy pewność że śmietana nie zważy się w zupie podczas gotowania ). Zupę chwilę zagotować ze śmietaną.

Jak już zupa ze śmietaną się zagotowała dodać koper pokrojony drobno, wymieszać zupę i odstawić. Można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą z solą.

Zupa ogórkowa wyszła taka jaką lubię czyli lekko słodko - kwaśna moja ulubiona. Właśnie taka pamiętam jak gotował nam mój dziadek i mama jeszcze do dziś taką gotuje. Zupę można zajadać z kromka chleba lub bułką pszenną ale to już zależy od gustu.

Komentarze

Popularne posty