Reklama

Wyszukaj przepis

Szczawiowa ze swojego szczawiu.

Dziś na obiad zupa szczawiowa na swojskiej kurze, powiem szczerze nie lubię szczawiowej na mięsie no cóż ale ugotowałam bo miała być inna zupa ale w ostateczności rodzinka przegłosowała. Tak więc podam przepis na szczawiowa jaka zawsze mama nam gotowała i często tak gotuje do dziś, gotowana jest trochę inaczej niż tradycyjna zupa szczawiowa.

składniki :
750 g porcji kurczaka ( mam swoje z brojlera ),
1 średniej wielkości marchew,
1 słoik 410 g szczawiu ( mam swój robiony w słoiki na zimę ),
1 mała śmietana 18 %,
4 jajka,
1 łyżka liści pora,
1 łyżka natki pietruszki,
1,5 łyżki cukru,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaka ).
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać porcje kurczaka oraz marchew pokrojona dowolnie, gotować do miękkości mięsa. Jak już mięso jest miękkie wkroić por oraz natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu do czasu aż obierzemy ziemniaki.
Jak już mamy obrane ziemniaki dodać je pokrojone w kostkę do wywaru mięsnego i gotować do czasu miękkości ziemniaków. W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotować szczaw.

Gdy ziemniaki są już miękkie w zupie dodać szczaw, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i chwilę pogotować na wolnym ogniu. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować słoik a do niego dodać wywar z zupy, śmietanę, jajka całe oraz cukier, wszystko ze sobą wymieszać do połączenia się całości.

Przygotowaną śmietaną w słoiku zalać zupę i zagotować. Nie ona się nie zważyła to jest zasługa jajka zbełtanego razem ze śmietaną i wywarem od zupy.

Zupa wyszła bardzo smaczna od razu wróciły do mnie wspomnienia z dzieciństwa. Jeśli ktoś lubi do zup kromkę chleba to jak najbardziej polecam. Zupę dość szybko się gotuje, a jeśli ktoś tak jak ja nie lubi zupy szczawiowej z mięsem to można wtedy mięso zastąpić np. dwoma łyżkami oleju aby były oczka. Można również jajko ugotować osobno ja zaś wolę tą wersję.



Komentarze

Popularne posty