Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka w sosie.

Dziś na obiadek zrobiłam żeberka w sosie swoim, specjalnie pojechałam do miasta aby kupić mięso wieprzowe mam dość już kur, kaczek, gęsi. Czas zjeść co innego i padło na świnkę. Taki obiad to marzenie aż chętnie się jadło.

składniki :
1,5 kg żeberek paski,
1 łyżka pieprzu cytrynowego,
1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
0,5 łyżki marynaty staropolskiej do mięs i drobiu,
1 czubata łyżka mąki,
3 łyżki śmietany 18 %,
2,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżka suszonych warzyw ( mam od mamy ),
4 łyżki oleju.
wiadomości : Przygotować żeberka paski, pokroić je w dowolne kawałki. Następnie posypać przyprawami i wlać olej ( dodając pieprz cytrynowy mięso kruszeje ), wszystkie przyprawy z olejem wetrzeć w żeberka i odstawić na pół godziny aby żeberka przeszły aromatem przypraw.

Gdy już żeberka odstały swój czas, przełożyć je na patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor ( mi z porcji którą podałam wyszło osiem pasków obiadowych ). W czasie gdy żeberka się smażą do garnka wlać wodę dwie szklanki i dodać suszone warzywa oraz około 1 łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli.

Usmażone żeberka przełożyć do garnka z wodą , przyprawą z solą oraz suszonymi warzywami i dusić pod przykryciem tak długo aż żeberka będą miękkie a mięso od kości zacznie odchodzić.
Jak już mięso od żeberek ładnie odchodzi od kości, śmietanę rozrobić z łyżką mąki oraz pół szklanki wody aby nie było grudek. Zalać żeberka i zagotować całość do powstania sosu.

Moje zrobione żeberka podałam z ziemniakami polanymi przepysznym sosem który mi wyszedł naprawdę smaczny oraz surówka z rzodkiewki i sałaty w śmietanie słodko - kwaśnej. Obiad wyszedł tak smaczny że jak nigdy rodzinka się zajadała.


Komentarze

Popularne posty