Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 12 maja 2020

Ćwiartki z kurczaka pieczone.

Zaproponuję dziś kurczaka a mianowicie ćwiartki z kurczaka pieczone w naczyniu żaroodpornym. Ćwiartki to chyba najprostsze danie jakie można zrobić, moim zdaniem zrobi je każdy, wystarczy tylko dobrać przyprawy no i mieć piekarnik. A obiad będzie gotowy w dwie godzinki. Czy zgodzicie się ze mną ?

składniki :
1,5 kg ćwiartek z kurczaka,
2 szczypty bazylii,
1 łyżka przyprawy staropolska do mięs i drobiu,
1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,
3 łyżki oleju.
wykonanie : Ćwiartki z kurczaka podzielić na części i umyć, odlać wodę. Następnie dodać wszystkie przyprawy i olej dokładnie wymieszać aby przyprawy przeszły w mięso odstawić na 10 minut żeby wszystkie przyprawy z olejem wchłonęły się w mięso.

Gdy mięso odstało już swój czas, przełożyć je do naczynia żaroodpornego z całą zawartością a mianowicie z sokiem - wodą która się pojawi. Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka wstawić do piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec przez dwie godziny, 25 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, a 10 minut przed końcem temperaturę zwiększyć  do 220 stopni i podpiec ładnie skórkę.

Tak przygotowane ćwiartki podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z kurczaka posypane świeżym koperkiem oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki i pomidora ze śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu