Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Dziś mój obiadek dedykuję mojej mamie w dniu jej święta, to dzięki niej umiem gotować jedzenie i z niczego przygotować coś. Kapuśniak można gotować na różne sposoby, ja dziś ugotowałam tak jak mama zawsze gotowała gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Uwielbiałam jak mama przygotowywała i do dziś przygotuje coś pysznego.

składniki :
700 g kości schabowych,
6- 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),
1 garść kaszy jęczmiennej ( tak około pół szklanki ),
2 marchewki 100 g,
2 łyżki suszonych warzyw ( mam od mamy ),
2 łyżki natki pietruszki,
4 czubate łyżki śmietany,
1 młoda kapusta 500 g,
2 łyżki tak około przyprawy z solą,
0,5 łyżeczki cukru,
4 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
szczypta pieprzu.
wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody, dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę jęczmienną i suszone warzywa oraz ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.
W czasie gdy zupa się gotuje i ziemniaki z kaszą są już prawie miękkie, przygotować kapustę wyciąć głąb i pokroić ją dowolnie. Gdy ziemniaki i kasza są już całkowicie miękkie dodać pokrojoną kapustę i gotować na małym ogniu do jej miękkości w międzyczasie dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Jak już kapusta jest prawie miękka, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz cukrem. Zalać zupę i chwilę zagotować, doprawić jeszcze według siebie przyprawą z solą oraz dodać szczyptę pieprzu, zdjąć z ognia.


Zupka tak przygotowana przypomina mi moje lata dzieciństwa oraz wiosnę i młode warzywka z ogrodu. Zupa wyszła tak pyszna że została dosłownie chochla.




Komentarze

Popularne posty