Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 6 maja 2020

Kluski pszenne na wodzie gazowanej.

Dziś obiadek nietypowy w parę minut był gotowy. My jesteśmy zwolennikami różnego rodzaju klusków ponieważ to smak naszego dzieciństwa często rodzice męża jak i moi przygotowywali nam takie kluchy tylko najczęściej były ze skwarkami lub kwaśną śmietaną ja robię z różnymi dodatkami np. z mięsem. Córka zajada się tymi kluchami i tylko pyta : mamo kiedy zrobisz następne.

składniki :
3,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 jajko,
2 szklanki mocno gazowanej wody,
0,5 łyżki soli.
wykonanie : Do miski wsypać mąkę, sól wbić jajko. Następnie wlać wodę gazowaną i szybkim ruchem łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się składników. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, poczekać aż się zagotuje.

Jak woda już się zagotowała łyżkę zamoczyć w tej wodzie, następnie na łyżkę nabierać małe porcje ciasta i wkładać na wodę. Gdy kluski się zagotują i wypłyną na wierzch wtedy gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać z wody za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.

Ugotowane kluski podałam z wcześniej uduszonym mięsem. Można je również jeść z kwaśną śmietaną lub kto z czym ma ochotę. Jeżeli chcielibyście jeść takie kluski na słodko wtedy nie solić klusków a wodę posolić odrobinkę. Takie kluski to świetny pomysł na szybki obiad.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu