Jejku już czasem brakuje pomysłów na obiad ale ja zawsze wymyślę coś z niczego, choć czasami mam już dość. Staram się jak mogę aby moja rodzinka się najadła i była zadowolona. Dziś przygotowałam mięso z chrząstką raz że jest tanie a drugie że dość szybko się je przygotowuje a jeszcze bardziej smakuje.
składniki :
1 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku,
1 łyżka pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
1,5 łyżki suszonych warzyw ( mam od mamy ),
3,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 czubata łyżka śmietany 18 %,
1 łyżka mąki,
1 mały pęczek natki pietruszki,
1 płaska łyżeczka przyprawy z solą.
wykonanie : Przygotować mięso z chrząstką, obsypać je przyprawami czyli pieprzem, papryką i wlać olej całość wymieszać i odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami.
Gdy mięso odstało już swój czas przełożyć je na dużą patelnię i obsmażyć na rumiany kolor. Jak już całe mięso jest ładnie obsmażone i zarumienione, wlać trzy szklanki wody i dodać suszone warzywa, dusić tak pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa. W międzyczasie doprawić przyprawą z solą.
Gdy mięso jest już dość miękkie, śmietanę rozrobić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek można dodać szczyptę cukru wtedy sos się nie zważy. Przygotowaną śmietaną zalać mięso i zagotować. Na sam koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i również zagotować do czasu aż powstanie sos.
Tak przygotowane mięso w sosie podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz swoimi grzybami leśnymi w zalewie octowej. Obiad wyszedł bardzo smaczny.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz