Reklama

Wyszukaj przepis

Pomidorowa na gęsto z ryżem.

Dziś podam wam przepis na zupę pomidorową jaką gotowała nam mama w dzieciństwie, i właśnie taką lubimy najbardziej. Nie lubimy za bardzo ryżu gotowanego osobno a zupy osobno. Może wam przypadnie do gustu taka pomidorowa na szybko.

składniki :
650 g kości żeberkowych lub porcji rosołowych,
2 marchewki około 180 g,
kawałek pora,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 koncentraty pomidorowe 30 % każdy 160 g,
1,5 szklanki ryżu ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżka cukru,
ulubiona przyprawa z dodatkiem soli,
2 łyżki suszonych warzyw,
1,5 łyżki majeranku,
3/4 dużego kubka śmietany 18 %,
25 g natki pietruszki.
wykonanie : Do garnka wlać około trzech litrów wody, dodać kości żeberkowe lub porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na kościach ( wiadomo że na porcjach rosołowych mięso będzie o wiele szybciej miękkie ). Jak już mięso jest miękkie wkroić por oraz dodać warzywa suszone i jeszcze chwilę pogotować aż warzywa suszone będą prawie miękkie.
Gdy warzywa są już miękkie wsypać ryż ( jeśli ktoś nie lubi gęstej to wsypać mniej ryżu tak około 1 szklanki ). Gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Jak już ryż jest miękki dodać koncentraty pomidorowe, wkroić natkę pietruszki i wsypać majeranek. Doprawić do smaku przyprawą z dodatkiem soli. Całość zamieszać i zagotować.


Jak całość już się zagotowała, śmietanę rozrobić z cukrem tak aby nie było grudek( wtedy śmietana się nie zważy ). Dodać ziela angielskie oraz liście laurowe, wlać rozrobioną śmietanę, szybko zamieszać i dosłownie chwilkę zagotować całą zupę.

Tak ugotowana zupa jest bardzo sycąca, szybko znika z talerza. Nie każdy jadł takie zupy w dzieciństwie ja zaś bardzo często bo mama pracowała ciężko to na szybko zawsze nam gotowała taką zupę, smak tej zupy pamiętam do dziś i nawet mama mówiła że gotuję ją identycznie jak ona przed laty.




Komentarze

Popularne posty