Reklama

Wyszukaj przepis

Ziemniaczana z makaronem.

Dziś zupka z mojego dzieciństwa czyli ziemniaczana z makaronem u mnie na skórkach wieprzowych które uwielbia mąż. Możecie mnie zrównać z ziemią gdy będziecie mnie oceniać ale nasi rodzice często gotowali zupy na skórach wieprzowych czy drobiowych, bo jak sami wiecie kiedyś świnki samemu się hodowało. Bardzo lubię wracać do wspomnień z dzieciństwa i przygotowywać dania które mieliśmy jako dzieci.

składniki :
0,5 kg skór wieprzowych lub porcji rosołowych,
2 średnie marchewki,
1 mały pęczek natki pietruszki,
1 liść pora,
1 szklanka makaronu ( najlepiej taki który szybko się gotuje szklanka pojemność 210 ml ),
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków),
ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać skóry wieprzowe lub porcje rosołowe kto co woli oraz marchew pokrojona dowolnie. Gotować do miękkości skór lub porcji. Jak już skóry lub porcje są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wkroić por, całość przyprawić przyprawą z dodatkiem soli i gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już miękkie wsypać dowolny makaron ale najlepiej taki który szybko się gotuje, zamieszać. Po chwili wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować całość na wolnym ogniu przez około 5 minut. Na koniec można jeszcze doprawić przyprawą z solą i dodać świeżo zmielony pieprz czarny.


Tak ugotowana zupa jest bardzo pożywna i dość gęsta ale oczywiście nie każdy musi takie gotować ja rozumiem że każdy ma swój gust co do dań. Można ją podać również ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym.




Komentarze

Popularne posty