Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 2 czerwca 2020

Flaczki.

A u mnie dziś moje ukochane flaczki wiem że dużo ludzi jest którzy nie uznają tego dania. My lubimy choć szkoda że nie ma jak kiedyś że flak się czyściło i robiło się samemu teraz u mnie nie ma takiej możliwości i zachwycam się tym co mam. Kupuję flaki z najlepszej masarni dlatego wiem że są dobre.

składniki :
1,5 kg flaków wołowych krojonych,
600 g mięsa z kaczki ( u mnie szyja i kuper ),
2 łyżki suszonych warzyw,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
3 marchewki 200 g,
4 łyżki liści pora,
1 łyżka czosnku niedźwiedziego,
2 opakowania przyprawy do flaków klasyczna 20 g,
2 łyżki natki pietruszki.

wykonanie : Flaki kupne otworzyć aby wywietrzały, następnie płukać w zimnej wodzie tak długo aż zginie biały osad i woda będzie przezroczysta. Gdy woda już jest czysta przełożyć flaki na durszlak aby ociekły z wody.
Do garnka wlać 3 litry wody dodać porcje kaczki oraz marchew pokrojoną dowolnie można również marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Całość gotować na średnim ogniu do pełnej miękkości porcji z kaczki lub można dać inne mięso. Jak już kacze mięso jest miękkie dodać umyte flaki i doprawić przyprawą z solą.

W trakcie gotowania się flaków dodać suszone warzywa, po chwili liść pora oraz czosnek niedźwiedzi, gotować wszystko do czasu aż flaczki będą mięciutkie.

Gdy flaki się gotują wyjąć z wywaru mięso kacze i oczyścić je z kości, większe kawałki mięsa pokroić w paski. Oczyszczone mięso dodać do gotujących się flaków i nadal gotować na wolnym ogniu.

Gdy flaki już są idealnie mięciutkie wsypać przyprawy do flaków oraz 1,5 łyżki majeranku i chwilkę pogotować aż będzie ładnie czuć majerankiem.

Na koniec gotowania się flaków dodać natkę pietruszki ( jeśli ktoś nie lubi włoszczyzny można pominąć ). Dodać również 5 liści laurowych i 8 ziarenek ziela angielskiego, zagotować i odstawić z ognia. Flaczki są dość gęste ponieważ podczas gotowania odparuje mniej więcej litr wody.

Gorące gotowe flaki podałam z bułką ponieważ tak nam najbardziej smakują, można również podać z chlebem lub jak kto woli. Przed podaniem dodatkowo można posypać świeżym pieprzem naturalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu