Reklama

Wyszukaj przepis

Gulasz z mięsa wieprzowego z chrząstką.

Witajcie dziś na obiad zrobiłam gulasz wyszedł bardzo smaczny. Bardzo przepraszam za jakość zdjęć ale w nowym domku nie mogę jeszcze ogarnąć oświetlenia i maślanka wygląda jakby była brudna 😱 a nie jest. Zanim się ogarnę z tym wszystkim to jeszcze trochę potrwa.

składniki :
1,200 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
1,5 łyżki przyprawy do mięsa mam ( https://www.facebook.com/organic.fabryka.smaku/ ),
3 łyżki oleju,
4,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
1,5 łyżki mąki.

wykonanie : Przygotować mięso z chrząstką obmyć je i osuszyć na durszlaku, następnie obsypać przyprawami , wlać olej. Całość wymieszać dokładnie do połączenia się przypraw z mięsem, odstawić na 15 minut.

Na suchą rozgrzaną patelnię przełożyć mięso które odstał swój czas aby przejść zapachem przyprawy i suszonej włoszczyzny. Mięso obsmażyć na rumiany kolor do czasu wyparowania wody z mięsa.

Gdy mięso już jest dobrze obsmażone wlać 4,5 szklanki przegotowanej wody i dusić pod przykryciem tak długo aż mięso będzie całkowicie miękkie. W czasie duszenia doprawić tak około pół łyżeczki przyprawy z solą w formie np. Vegety.
Jak już mięso jest dość miękkie śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną wody lub wodą z mięsa tak aby nie było grudek. Wlać rozrobioną śmietanę i całość zagotować do powstania lekko gęstego sosu.

Tak przygotowany gulasz podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz surówką z kapusty pekińskiej ze śmietaną a do popicia zimna maślanka.



Komentarze

Popularne posty