Krupnik szybsza wersja.
Witam serdecznie, nie wiecie co zrobić z kaszą ugotowana dnia poprzedniego ? a zachciało wam się np. zupy ? podam wam szybszą wersję krupniku. Zupa dość szybko się gotuje i zależne jest od tego na jakim mięsie jest gotowana, bo na porcjach rosołowych taką zupę ugotuje się w trzydzieści minut, choć moją też mniej więcej tyle gotowałam.
składniki :
600 g kości wędzonych schabowych,
2 marchewki około 150 g,
1 pęczek pietruszki 25 g,
5 -6 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
0,5 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
wykonanie : Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować całość do miękkości mięsa na kościach oraz wydobycie z nich zapachu wędzonki. Jak już mięso jest w sam raz dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać suszoną włoszczyznę i pogotować chwilę do pełnej miękkości ziemniaków, następnie wsypać ugotowaną kaszę jęczmienną z woreczka i chwilę pogotować na wolnym ogniu doprawiając ją do smaku przyprawą z solą.
Na sam koniec gotowania wkroić drobno natkę pietruszki, dodać szczyptę pieprzu i zagotować. Odstawić z ognia.
Zupa na wędzonce wyszła bardzo smaczna. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Polecam serdecznie dla wielbicieli zup.
składniki :
600 g kości wędzonych schabowych,
2 marchewki około 150 g,
1 pęczek pietruszki 25 g,
5 -6 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
0,5 woreczka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
wykonanie : Do garnka wlać 2 - 2,5 litra wody dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować całość do miękkości mięsa na kościach oraz wydobycie z nich zapachu wędzonki. Jak już mięso jest w sam raz dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy ziemniaki są już prawie miękkie dodać suszoną włoszczyznę i pogotować chwilę do pełnej miękkości ziemniaków, następnie wsypać ugotowaną kaszę jęczmienną z woreczka i chwilę pogotować na wolnym ogniu doprawiając ją do smaku przyprawą z solą.
Na sam koniec gotowania wkroić drobno natkę pietruszki, dodać szczyptę pieprzu i zagotować. Odstawić z ognia.
Zupa na wędzonce wyszła bardzo smaczna. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Polecam serdecznie dla wielbicieli zup.
Komentarze
Prześlij komentarz