Reklama

Wyszukaj przepis

Mega kwaśny kapuśniak z dużą ilością pieprzu ziołowego.

Dziś zachciało mi się kapuśniaku takiego jak gotuje moja mama, bardzo kwaśny bez obgotowywania lub bez płukania kapusty.Taki po prostu mega mega kwaśnego mojego ulubionego. Lubię taki mocno kwaśny aż jak to mówią dziób wykręca taki jest najlepszy choć nie każdy taki lubi, ja podam przepis a to będzie już wasza decyzja jaki zrobicie.

składniki :
500 g kości schabowych,
1 marchew około 100 g,
1 łyżka pieprzu ziołowego,
1 łyżka liści pora,
1 łyżka natki pietruszki,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 duży liść laurowy,
125 g kapusty mocno kiszonej,
5 - 6 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować na wolnym ogniu od zagotowania do czasu aż mięso na kościach będzie miękkie. Jak już mięso jest miękkie dodać liście pora pokrojone oraz natkę pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już miękkie dodać kapustę mocno kiszoną pokrojoną drobno ( nie płukać chyba że ktoś nie lubi mocno kwaśnej ), Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, zupę doprawić przyprawą z solą. Jak kapusta jest już miękka dodać łyżkę pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę cukru dla lepszego smaku, zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia.


Ugotowany kapuśniak posypuję dodatkowo jeszcze pieprzem ziołowym ponieważ tak najbardziej mi on smakuje. Jeśli ktoś nie lubi pieprzu ziołowego można pominąć, można też w czasie gotowania dodać majeranek.



Komentarze

Popularne posty