Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak z kapusty kiszonej zasmażanej.

Dziś wymyśliłam kapuśniak inny niż dotychczas, czyli kapustę kiszoną podsmażyłam na oleju. Powiem wam że ten pomysł okazał się świetnym rozwiązaniem na pyszną zupę kapuścianą. Uwielbiam kapuśniak tak mega kwaśny że aż dziób wykręca na drugą stronę, ale nie każdy lubi taką kwaśne zupy.

składniki :
550 g kości żeberkowych wieprzowych,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),
400 g kapusty kiszonej,
2 marchewki 150 g,
1 gałązka selera,
1 kawałek pora,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
1,5 łyżki majeranku,
1,5 łyżeczki cukru,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta,
3 łyżki oleju,
1 pęczek natki pietruszki 25 g.
wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości żeberkowe na zupę, marchew pokrojoną dowolnie oraz wkroić liście selera i pora. Od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki ( ja pokroiłam w większą kostkę ), wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Gotować do miękkości ziemniaków.
W czasie gdy w zupie gotują się ziemniaki na patelnię wlać olej i dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną, podsmażyć ją do miękkości a miękkość będzie widoczna po zmianie koloru kapusty.

Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać podsmażoną kapustę, cukier oraz majeranek i pogotować jakieś 15 - 20 minut. Na koniec gotowania się zupy na średnim ogniu wkroić drobno posiekaną natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.

Ugotowany kapuśniak podałam z kawałkami mięsa z kości żeberkowych i obowiązkowo dużo pieprzu ziołowego ponieważ z tym pieprzem najlepiej mi smakuje mocno kwaśny kapuśniak. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnego kapuśniaku wystarczy kapustę przed smażeniem przepłukać w zimnej wodzie i na durszlaku osuszyć z nadmiaru wody.




Komentarze

Popularne posty