Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 21 września 2020

Kapuśniak z czerwonej kapusty.

Dziś sobie zupkę wymyśliłam i nie spodziewałam że wyjdzie z tego coś dobrego, a jednak smak bardzo mnie zaskoczył. Nawet rodzinka była bardzo zachwycona i powiedzieli " mamo pyszna zupka smakuje jak kapuśniak a nawet o wiele lepsza ". Czasami lubię różne kombinacje kulinarne a zwłaszcza jak wyjdzie coś pysznego i wszyscy zadowoleni, wtedy jestem z siebie dumna.

składniki :


2 porcje rosołowe,


220 g kapusty czerwonej,


8 - 10 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),


1 łyżka suszonych warzyw,


1 marchew 100 g,


3 łyżki kaszy jaglanej,


1 łyżka liści pora,


1 łyżka liści selera,


2 łyżki natki pietruszki,


2 śmietany 30 % ( 1 kubek 200 g ),


1,5 łyżki przyprawy z dodatkiem soli ( np. Vegeta ),


4 ziarenka ziela angielskiego,


2 liście laurowe.

wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać porcje rosołowe z kurczaka świeże lub mrożone, dodać marchew pokrojona dowolnie i od czasu zagotowania gotować na średnim ogniu do czasu aż mięso na porcjach będzie miękkie, w międzyczasie zdjąć szumowiny powstałe w czasie gotowania. Gdy mięso na porcjach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, suszone warzywa, ziela angielskie, liście laurowe i kaszę, gotować do miękkości ziemniaków.

Jak już ziemniaki są prawie miękkie, wtedy przygotować kapustę, poszatkować ja dość cienko. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie w zupie dodać przygotowaną kapustę czerwoną i doprawić do smaku przyprawą jaką lubicie z solą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, w międzyczasie gotowania dodać liście pora i selera.


Jak już w zupie wszystko jest miękkie i jest doprawiona do smaku. Wlać obie śmietany, zamieszać i lekko zagotować. W czasie zagotowywania się zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia.

Zupa naprawdę wyszła bardzo smaczna moim zdaniem smakowo podobna do kapuśniaku z kalafiorem. Ale to zależy czy ktoś lubi zupy, my uwielbiamy nawet bardziej niż drugie dania. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł takiego kapuśniaku z czystym sumieniem serdecznie polecam.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu