Szybki żurek.
Hej hej jak wam minął dzień ? U mnie zalatany zaczął się od lekarzy tak więc dziś ugotowałam żurek w trzydzieści minut. Fakt że żurek gotowałam z torebki ale używam żurku czy barszczu białego tylko z Winiar jak dla mnie najlepszy, nie lubię żurku z butelek bo tam jest sam ocet a na swój nie miałam czasu po za tym swojski musi trochę postać a mi właśnie dziś zachciało się zupy żurkowej.
składniki :750 g kiełbasy białej surowej,
6- 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),
1 marchew 150 g,
2 torebki żurek w proszku ( każdy 49 g ),
1 pęczek natki pietruszki 30 g,
1,5 łyżki majeranku,
165 g śmietany 30 %,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta czy ziarenka smaku,
6 ziarenek ziela angielskiego,
3 liście laurowe.
wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew pokrojona dowolnie, ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość gotować do miękkości ziemniaków i marchwi. W czasie gotowania się ziemniaków z marchwią dodać połowę pokrojonej natki pietruszki i doprawić według siebie do smaku.
Jak już ziemniaki i marchew są miękkie przygotować żurek, wlać pół słoika wody wsypać oba żurki i rozmieszać tak aby nie było grudek. Zalać gotujące się ziemniaki z marchwią i na średnim ogniu gotować około dziesięciu minut.
W czasie gotowania się ziemniaków z marchwią i żurkiem wsypać majeranek, zagotować na szybkim ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać świeżą surową białą kiełbasę i chwilkę pogotować aby kiełbasa zmieniła kolor.
Gdy kiełbasa zmieniła już swój kolor wlać śmietanę szybkim ruchem łyżki zamieszać i zagotować. Na koniec gotowania się zupy wkroić resztę pozostałej natki pietruszki i jeśli jest potrzeba doprawić do smaku.
Mój ugotowany żurek zupę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. To jest moja szybsza wersja zupy z żurku. Możecie mnie krytykować ale nie wierzę że raptem każdy z was oceniających mnie robi zupę ze swojskiego żurku.
Komentarze
Prześlij komentarz