Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 21 października 2020

Barszcz biały.

Witam serdecznie dziś jest już środa, środek tygodnia taką miałam ochotę na barszcz biały że nie mogłam się mu oprzeć i nie ważne że z torebki ważne że wyszedł taki smaczny że rodzinka się zachwycała. Nie wiem czy każdy robi ze swojskiego żuru podejrzewam że większość robi z torebki lub kupionego żuru w butelkach. Ja w butelkach nie kupuje bo to sam ocet raz kiedyś ugotowałam i całą zupę wylałam bo nie dało się jej zjeść używam w torebkach tylko firmy https://www.facebook.com/Winiary/ jak dla mnie najlepszy.

składniki :

1 kość schabowa wieprzowa 500 g (specjalna do zup ),

1 marchew 200 g,

2 torebki biały barszcz każda torebka 66 g,

2 łyżki liści pora i selera,

2 łyżki natki pietruszki,

1 łyżka majeranku,

650 g kiełbasy białej surowej,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

1 śmietana 30 % 200 g,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ).


wykonanie : Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać  kość wieprzową na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa na kości. Jak już mięso jest miękkie dodać liście selera i pora, liść laurowy, ziela angielskie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków.

W czasie gdy wywar z ziemniakami się dogotowuje przyszykować zupy w proszku https://www.facebook.com/Winiary/, do słoika wlać wody, wsypać obie zupy w proszku, zakręcić i energicznym ruchem wymieszać aby nie było grudek.
Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie a zupa w proszku rozprowadzona, wlać całą zawartość ze słoika do wywaru z ziemniakami i pogotować na wolnym ogniu około pięciu minut. Następnie wsypać majeranek, zamieszać można doprawić ulubioną przyprawą z solą, zagotować i dodać pętka kiełbasy białej surowej, również zagotować.


Jak już zupa z majerankiem i kiełbasą białą surową się pogotowała, wlać całą śmietanę 30 % i dodać pokrojona drobno natkę pietruszki, zamieszać i zagotować przez dwie do trzech minut. Zagotowaną zupę zdjąć z ognia i odczekać chwilę aż całość przejdzie smakiem.
Ugotowaną zupkę podałam z kiełbasą białą gotowaną w zupie pokrojoną w plasterki oraz jajkiem od kur własnych zielononóżek ugotowanym na twardo. Powiem tak nawet zupa z torebki nada się do zjedzenia o ile jest dobrze ugotowane, a zapewniam że zupa a właściwie barszcz biały naprawdę wyszedł mi bardzo smaczny.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu